Anya a család menedzsere - Bébi Kurír cikk

Tavaszi cikkünkben beszélgettünk az anyaságról, megvitattuk milyen egy jó anya. Reményeim szerint az elmúlt néhány hónapban sikerült feltölteni energiaforrásainkat, így a nyár már csak a felhőtlen kikapcsolódásról, az utazásról és élményszerzésről fog szólni. Nézzük, hogyan menedzseljük kis családunk hétköznapjait úgy, hogy a család ügyes-bajos dolgai mellett saját magunkra is maradjon idő.

Milyen is egy jó menedzser? Szervezi, tervezi napjait, feladatait, gazdálkodik pénzzel, idővel és erőforrásokkal. Terveket készít a hatékony munkavégzéshez, értékeli saját és kollegái teljesítményét. Ami a munka világában jól működik, miért ne működhetne a család életének szervezésében is?
Már a baba születése előtti időszak is komoly menedzseri munkát igényel, gondoljunk a munkahely és az orvosi vizsgálatok összeegyeztetésére, a gyerekszoba kialakítására, a babaholmik beszerzésére, mind-mind gondos utánajárást, előkészítést kíván.
Az első gyerek születése után hónapokig tanuljuk az anyaságot, félelmekkel és kíváncsisággal állunk az új feladatok előtt. Ebben az időszakban akár az orvoshoz történő utazást, vagy egy nagyobb rokonlátogatást is traumaként élhet meg az anyuka. Később, ha kistestvér is érkezik a családba, a két apróság napi rendjének a lebonyolítása komoly kihívást jelenthet.
Hogyan tudunk ennyi új feladatot hatékonyan menedzselni? Hogyan tudunk eredményesen családot vezetni? Hogyan marad időnk saját magunkra?

Nézzük egy konkrét példát!
Közeleg a nyár, ebben az időszakban több a szabadidő, a család hétköznap és hétvégeken is többet jön-megy. Egy hétvége a Balatonnál a baráti társasággal, egy hétvége a nagyszülőknél vidéken. Egy hét nyaralás külföldön. Ezek a hosszabb-rövidebb kiruccanások bizony gondos előkészítést igényelnek.
Készítsünk egy listát, ami a baba ápolásához, ellátásához mindenképpen szükséges holmikat gyűjti össze és készítsünk egy listát magunknak. Nem egyszer fordul elő, hogy a nagy készülődésben szegény anyukák végül a saját holmijukat elfelejtik bepakolni (pl: otthon marad a fürdőruha), és már lőttek is a felhőtlen kikapcsolódásnak. A készülődésbe vonjuk be a család többi tagját is. Ha a fejünkben összeállt, hogy mit kell összekészíteni, elintézni ahhoz, hogy a család elindulhasson a hétvégi túrára, könnyebb az apukát vagy a nagyobb gyerekeket bevonni az előkészületekbe. Határozzunk meg számukra konkrét feladatokat pl: bevásárlás, mosás, takarítás stb. Amennyiben az utazás időpontját már jó előre kitűztük, az indulásig szükséges feladatokat időben ütemezni is tudjuk. Ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra, mert az feszültséget kelthet bennünk. A feladatok sűrűsödése fáradtságot eredményezhet, ami szintén elronthatja az utazást. Készítsen költségvetési tervet az utazásra, sok stresszes helyzetet előzhet meg azzal, ha előre látja mi az, ami belefér a család kasszájába és mi az ami nem. Annak ellenére, hogy a nyaralás szervezését az anyukák a vállukon cipelik, ne feledkezzenek meg arról, hogy ez a pihenésről szól, tehát nekik ugyanúgy jár a kikapcsolódás, mint a család többi tagjának.

A feladatok szervezése és tervezése tanulható, ha egy vállalat vezetője segítségért nyúlhat a hatékonyabb munkavégzés érdekében, akkor a magánéletben is megtehetjük ugyanezt. Ha magánéletünk menedzselése olykor-olykor nehézséget jelent, keressük azokat a módszereket, szakembereket, aki szakértők ezen a területen.

„Ha kéred, elkísérlek az úton, meg is mutatom a forrást. De a forrásból innod már neked kell!” (Zen mondás)

Kellemes nyári kikapcsolódást kívánok!
Kovács Ildikó
coach


A cikk a Bébi Kurír 2009-es nyári számában jelent meg.Fel az oldal tetejére
 
Főoldal | Bemutatkozás | Coaching | Coaching folyamata | Módszerek | Online coaching | Elérhetőségek | Árak | Ajánlott irodalom és linkek | Aktualitások | Publikációk
 


coach, coaching